Skoči na glavno vsebino

Mobilnost v Vratsi, Bolgarija od 6. do 12. novembra 2022  

Naše popotovanje se je začelo na nedeljsko jutro, 6. novembra, pred Gimnazijo Brežice. Tu smo se  poslovili od domačih in se odpravili proti letališču v Zagrebu, od koder smo vzleteli ob osmi uri zjutraj. Hotela v Sofiji, v katerega smo prišli pozno popoldan, smo bili po dolgem dnevu vsi veseli.   

V ponedeljek je bilo na sporedu bolgarsko glavno mesto – Sofija. Ogledali smo si katedralo Alexandra Nevskya in Narodno palačo kulture. Sledil je prosti čas, ki smo ga preživeli v bučnih ulicah centra Sofije. V popoldanskih urah pa smo se odpravili proti severu – naši končni destinaciji.   

Po torkovem zajtrku nas je v hotel prišla iskat koordinatorica mobilnosti in nas odpeljala proti njihovi šoli. Tam so nas lepo sprejeli in pripravili  krajši ogled šole, nas pogostili s kruhom in soljo ter uvodnim plesom. V nadaljevanju dopoldneva smo spoznali orodje za urejanje filmov, po kosilu pa je imela predstavnica gospodarske zbornice krajše predavanje v zvezi z naslovom projekta »Our common European treasure«. Sledil je vzpon na razgledno točko, od koder se je videlo celotno mesto in pokrajina, ki se razteza za njim.  

Naslednji dan smo si ogledali studio lokalne televizije, kjer smo dobili izvrsten vpogled v samo ustvarjanje informativnih oddaj. Imeli smo tudi možnost krajšega intervjuja, ki je bil na sporedu naslednji dan. Zatem smo imeli nekoliko prostega časa, ki smo ga izkoristili za obed in iskanje spominkov. Temu je sledil ogled lokalne jame Ledenika. Sprehod skozi številne jame je bil prav zanimiv, v eni izmed jam smo tudi zapeli. Po vrnitvi smo imeli sproščen večer v hotelskih sobah in druženje z ostalimi predstavniki držav.  

V četrtek smo imeli res naporen dan, saj smo se že zjutraj z avtobusom podali v hribe, da bi si ogledali prvo bolgarsko knjižno vas. Ko smo prispeli, so nas seznanili z načini, kaj lahko naredimo s knjigami, katere nihče več ne želi. Sledil je krajši odmor, nato pa delo v heterogenih skupinah. Naloga naše skupine je bila zmontirati film iz že prej pripravljenih posnetkov (pripravili smo jih že pred mobilnostjo oziroma na mobilnosti na Portugalskem). Ker so bile skupine mešane, je je bilo delo nekoliko zahtevnejše, a nam je s skupnimi močmi uspelo narediti zaključni izdelek. Ves trud  pa je bil poplačan zvečer na slavnostni večerji. Le-ta se je prelevila v prijetno zabavo, s katere smo vsi odšli nasmejani in se po sobah družili še pozno v noč.  

In prišel je petek, ki je bil namenjen evalvaciji ter predvsem poslavljanju, saj je sledila zgolj še pot do Sofije, od koder smo predstavniki držav leteli vsak proti svoji domovini.  

Teden v Bolgariji je minil res zelo hitro. Izkušnja sama je bila nepozabna, spoznali smo veliko novih prijateljev z vseh koncev Evrope, številne nove kulture in se predvsem imeli izredno lepo.  

Nejc Praprotnik, 3. c 

Dostopnost